O Absintu
Byliny
Byliny v absintu jsou hlavní a neodmyslitelnou složkou. V absintu najdete velkou škálu bylin. Základními bylinami pro absint jsou pelyněk, anýz a fenykl. Můžete zde také najít hořec alpský, meduňku, mátu peprnou, dobromysl a další byliny. Záleží na uvážení výrobce absintu. Téměř každý výrobce tají počet bylin ve svém produktu. Tyto byliny mohou pocházet z celého světa. Nejvíce používané byliny jsou z Francie a Švýcarska. Byliny se mohou různě kombinovat. Podle oblasti jsou pak odlišně silné svojí chutí a barvivostí. U pelyňku také rozhoduje obsah thujonu. Kombinace opět závisí na výrobci absintu.
Thujon
Thujon je látka obsažená v pelyňku. Jeho domnělé halucinogenní účinky v dnešní době paradoxně marketingově pomáhají některým výrobcům při propagaci jejich výrobků. V dubnu 2008 vyšla studie předních znalců absintu, která se zaměřuje na analýzu starých absintů a jejich obsahu thujonu. Bylo vědecky dokázáno, že absinty z 19. a počátku 20. století obsahovaly maximálně 48.3 mg/l thujonu, čímž bylo popřeno tvrzení, že původní absinty obsahovaly několikanásobně větší množství thujonu než absinty dnešní. Podle Evropských norem nemůže být v nápoji o obsahu alkoholu 25 % a výše obsaženo více jak 35 mg/l alfa a beta thujonu.
Macerace
Maceruje se ve velkých nerezových sudech. Bylinné přísady jsou macerovány v alkoholu, načež je výsledný macerát destilován. Délku macerace určuje výrobce. Macerace může trvat i několik dní. Pokud je destilát po destilaci dále barven bylinami, aby získal zelenou barvu, jde o absint verte neboli zelený. Zelenou barvu dodává absintu chlorofyl z bylinek, které jsou při barvení použity.
Líh
Líh se používá velmi jemný, převážně obilný. Samozřejmě se může použít i ovocný nebo medový. Vše závisí na výrobci daného produktu. Destilace je někdy dvou- až třífázová, přičemž se v určitých fázích obměňují nebo doplňují další bylinky. Tento finální (průtahový) destilát je naprosto bezbarvý a většinou má kolem 60% až 72% alkoholu. Takto upravený destilát může být rovnou stáčen a prodáván jakožto bílý absint, neboli blanche, resp. la Bleue. V současnosti většina zemí nemá zákonnou definici absintu jako např. skotská whisky, brandy, nebo gin. Tudíž výrobci mohou svůj produkt nazvat absintem bez jakékoliv závislosti na zákonné definici. Např. ve Švýcarsku tato definice uzákoněná je, takže absint musí být po maceraci destilován a nesmí být uměle barven.
Druhy
Destilovaný
V tomto absintu jsou převážně macerovány byliny před destilací, nebo během destilace. Takovýto finální produkt může být stáčen do lahví. Málokdy jsou byliny macerovány po destilaci. Pokud je absint macerovaný po destilaci, označujeme ho jako absint verte. Po této maceraci je absint velmi důkladně filtrován. Tyto absinty mají bylinnou příchuť s velkou převahou anýzu.
Macerovaný absint
Tomuto absintu se přezdívá také Bohémský. V Česku je u některých firem rozšířen postup výroby, při kterém se pelyněk nechá vylouhovat v lihu. Tím se uvolní aroma a někdy i typická barviva pro absint. Některé firmy využívají podobný postup jako u pravých absintů, tj. loužením, resp. macerací v alkoholu a následnou filtrací, ale vynechávají finální destilaci. Pokud se absint vyráběl macerací v alkoholu, většinou již není třeba nápoj dále barvit, jelikož produkt díky maceraci již charakteristicky zelenou barvu má. Při postupu louhování bylin v horké vodě se většinou přechází k dalšímu barvení pomocí umělých barviv. Tyto nápoje získávají výrazně zelenou, často až fluorescenční barvu. Macerovaný absint se výrazně liší od destilovaného absintu chutí - má výraznou chuť bylin s menší převahou anýzu.
Skladování absintu
Chlorofyl postupem času v láhvi hnědne, viz raritní pre-ban absinty z počátku 19. stol., které byly po 100 letech nalezeny v různých koutech světa. Proto se destilované absinty převážně lahvují do tmavých lahví odolných UV záření. Samozřejmě některé absinty se lahvují i do průhledných láhví. Absint se skladuje za pokojové teploty, v suchu a temnu. Může být také skladován v lednici nebo mrazničce. Dobře skladované kvalitní absinty mohou v průběhu stárnutí ještě dále rozvinout své aroma a chuť. V některých absintech najdete v láhvích i byliny z jejich destilace. Tyto absinty stárnou a rozvíjejí chuť a aroma neustále.